WOLONTARIAT – Stowarzyszenie „w Stronę Marzeń”

Poniżej przedstawiam Wam szlachetną inicjatywę i zachęcam do udziału w projekcie niosącym pomoc niepełnosprawnym.

Kilka słów o Stowarzyszeniu

Stowarzyszenie W Stronę Marzeń zostało powołane do życia w styczniu 2012 r. jako inicjatywa grupy młodych osób niepełnosprawnych, pełnych chęci do pracy na rzecz drugiego człowieka, którym z wiadomych przyczyn nie jest obojętny los osób chorych, niepełnosprawnych i zagrożonych wykluczeniem. Bardzo ważnym aspektem naszej działalności stało się zacieranie dystansu pomiędzy niepełno – a pełnosprawnością. Głównym celem działalności Stowarzyszenia W Stronę Marzeń jest aktywizacja społeczno zawodowa osób niepełnosprawnych oraz ich integracja ze społeczeństwem lokalnym.

RODZAJ PLANOWANEJ POMOCY

Remont i generalne porządki w lokalu MOKOTOWO będącego siedzibą Stowarzyszenie W Stronę Marzeń  a jednocześnie  miejscem aktywności społeczności lokalnej. Po trzech latach wynajmu lokalu nadal jest wiele rzeczy do zrobienia w nim na które niestety często podczas prowadzenia bieżącej działalności brakuje środków finansowych oraz czasu.

W lokalu są dwa pomieszczenia wymagające remontu: pierwsze pomieszczenie to sala spotkań: jest tam biblioteka, kącik z zabawkami dla dzieci, kanapa, fotele i stoliki; drugie pomieszczenie to przestrzeń do szkoleń, warsztatów i wykładów.

Opis zadań planowanych dla wolontariuszy wraz z uwzględnieniem opisu kluczowego wydarzenia: wymiana oświetlenia,  malowanie ścian w 2 pomieszczeniach, wymiana paneli podłogowych.

Wolontariusze będą przede wszystkim malować ściany w 2 pomieszczeniach, ale również pomagać przy układaniu paneli, pomagać ponieważ będzie tam 2 Panów, zaprzyjaźnionych ze Stowarzyszeniem, którzy znają się na remontach tego typu. Będziemy sprzątać całe stowarzyszenie, ponieważ Prezes i Wice Prezes którzy prowadzą Stowarzyszenie są niepełnosprawni fizycznie, dlatego potrzebują pomocy nawet przy myciu okien a także porządkowaniu szaf itd.

Miejsce realizacji projektu:

miejscowość:   WARSZAWA, ul. MODZELEWSKIEGO 81.

Planowana data realizacji projektu:  4 CZERWCA 2016 R